Grensovergangknooppunt 79


Grensovergang

Het kruispunt Gochsedijk, Augustinusweg, Gaesdoncker Strasse en Hülmer Deich is een eeuwen-oude grensovergang.

Sinds 1817 loopt hier de grens tussen Nederland en Pruisen (later Duitsland). Daarvoor stond hier de slagboom tussen de Gelderse Heerlijkheid Afferden en het Kleefse Amt Goch.

De grens is tegenwoordig vrijwel onzichtbaar; onopvallende grensstenen markeren het verloop. De grens volgt de bomenrij aan de zuidkant van de Gochsedijk, steekt bij de oude slagboom de straat over en loopt vervolgens links van de Gaesdoncker Strasse tot aan de brug over de Kendel. De grens volgt dit riviertje voor het terrein van de Gaesdonck langs en loopt dan door het akkerland om verder noordelijk weer op de Augustinusweg uit te komen.

De Gaesdonck is een voormalig Augustijnenklooster dat nu dienst doet als middelbare school met internaat, het Collegium Augustinianum Gaesdonck.

Gebouwen rond de grensovergang

Rond de viersprong staan verscheidene karakteristieke panden.

Café Jagershof kan bogen op een geschiedenis van meer dan 200 jaar als herberg.

Het woonhuis aan de andere kant van de Augustinusweg is het voormalige Nederlandse douanekantoor. De boerderij daar weer tegenover aan de Gochsedijk ligt in Duitsland. Het behoeft geen uitleg dat deze voormalige hoeve van de Gaesdonck voorbestemd was om in een smokkelroute opgenomen te worden. De voordeur lag enkele meters van de grens....

Het grijze pand aan de andere kant van de Hülmer Deich is het voormalige Duitse douanekantoor. Daartegenover, in het weiland aan de Nederlandse kant van de weg, heeft tot 1945 nog een café, genaamd Augustinus, gestaan.

Foto van herberg Augustinus, genomen vanaf de huidige slagboom.

Op de achtergrond de Gaesdonck. Het gebouw (met benzinepomp) staat in Nederland, de auto op de weg staat in Duitsland.

 

www.sevengewalt.nl

www.gaesdonck.de