Sluis Reindersmeer en LeukermeerBezoekerscentrum de Maasduinen

Bosserheide
5855ga Well

Omdat natuurgebied "de Maasduinen" een langgerekt park is, heeft het drie ontvangstlocaties verspreid over het gebied. Van noord naar zuid gezien in Afferden, Well en Wellerlooi (de Hamert). De drie centra vullen elkaar aan en zijn logische vertrekpunten voor de vele recreatieve routes die door De Maasduinen lopen.

Ponton.

Een ponton dat op het water in de sluis komt te liggen, biedt uitzicht op informatiepanelen op de zijwanden van de oude sluis.

Energie.

Het centrum, met gras en kruidentuin op het dak, wordt qua energie grotendeels zelfvoorzienend. Het krijgt geen verwarming maar een koelsysteem. Door driedubbel glas en een dubbele dakissolatie, kan warmte niet goed weg en wordt het pavilioen gekoeld door rondgepompt grondwater. Zonnepanelen op het oude pompgemaal genereren stroom voor de pompen.

Ontwerp.

Het bezoekerscentrum is ontworpen door CéGé Ingenieurs Bouwkunde uit Lunteren.

 

Speeltoestellen.

Rond het bezoekerscentrum komen ook verschillende speeltoestellen langs de wandelroute. Dit worden toestellen die het natuurproces nabootsen, zoals een grote ventilator die zand opstuwt.

Speelbos.

In het speelbos zullen eenvoudige kinderspeeltoestellen geplaatst worden, zoals een oude rioolbuis, een takkenbos om overheen te klimmen of wat touwen tussen bomen.

Voetgangersbrug.

Aan de zijkant van de brug over het sluizencomplex wordt een ijzeren voetgangersbrug opgehangen, zodat ook rolstoelgangers veilig het water kunnen oversteken.

Ook rond het paviljoen komt een metalen gallerij.

Wandelen.

Het bezoekerscentrum moet nog afgebouwd worden maar u kunt wel al heerlijk wandelen rondom het Reindersmeer. Vanaf de parkeerplaats bij het sluizencomplex starten diverse wandel- en fietsroutes en ook vindt u hier een rolstoelpad.