Wat is een QR code

Wat is een QR code

De letters QR zijn een afkorting van Quick Response ("snelle reactie"). De code werd ontwikkeld om snel decodeerbaar te zijn. De betreffende webpagina (url) wordt gecodeerd tot een QR-code, die staat op een bordje. De gebruiker richt zijn cameratelefoon op de QR-code, en neemt hiervan een foto of filmt hem realtime.

De code wordt door een QR-lezer in de telefoon omgezet in een URL, waarna in de webbrowser van de telefoon de bijbehorende website wordt getoond. Deze methode bespaart de gebruiker het moeizaam op een telefoon intypen van een URL.

Tegenwoordig beschikken alle smartphones over een QR-codescanner. Recente scanners op mobiele telefoons hoeven niet meer eerst een foto te nemen om die vervolgens te analyseren. Deze scanners kunnen realtime een QR-code scannen, waarmee het scannen van QR-codes ook echt snel wordt.

Hoe lees ik een QR code?

Met speciale, gratis software op je mobiele telefoon:

Smarphones met Android (Android market)

Aple (iphone ipad)

Qr code scanner pro (Blackberry)


Instaleer en activeer het programma, richt de camera op de QR code en neem een ‘foto’ / of film de code. Het programma vertaalt de code vervolgens naar de juiste aanbodpagina.